VOLG ONS

ROYAL-HAMILIUS

LUXEMBURG STAD (Luxemburg)
BELANGRIJKSTE KENMERKEN
16.000 m² winkels en restaurants
10.000 m² kantoorruimte
7.500 m² huisvesting
2.500 m² publieke ruimte
650 parkeerplaatsen
Ligging :
Binnenstad, Luxemburg (L)
Oppervlakte :
36.000 m²
Parkings binnen :
650
Architecten :
Foster+Partners / Tetra Kayser Paul & Associés
Investeerder :
Investeringsautoriteit van Abu Dhabi (ADIA)
Huurders :
Galeries Lafayette, Fnac, Delhaize, Apcoa, Silver Holding, Decathlon, Tango...
HET VERLEDEN RESPECTEREN,
DE TOEKOMST SUBLIMEREN

In 2010 selecteerden de bevoegde instanties, na een Europese consultatieronde door de stad Luxemburg, het vernieuwende project van CODIC voor de herontwikkeling van de Ilôt Royal-Hamilius in de Luxemburgse hoofdstad.

 

Het is de ambitie van CODIC om aan de wensen van de Luxemburgse bevolking tegemoet te komen en bij te dragen aan het internationale imago van de stad. De uitdaging bestaat erin de commerciële aantrekkingskracht te versterken en het culturele en historische erfgoed in de verf te zetten. Royal-Hamilius is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de stad Luxemburg en CODIC, via een erfpachtovereenkomst van 75 jaar. Die samenwerking steunt op vertrouwen en wederzijdse luisterbereidheid, naast een gedeelde langetermijnvisie op het samenbrengen van openbare en private uitdagingen. Samen met Foster+Partners, een van ‘s werelds meest prestigieuze architectenbureaus, werd een uniek concept uitgewerkt dat een stedenbouwkundig totaalproject gestalte geeft.

 

Royal-Hamilius combineert winkels, diensten, kantoren, woningen en parkeergarages. Een groot deel daarvan is bestemd voor publieke ruimte. Het project wil een open en aangename plek zijn, een knooppunt in de stad dat uitwisseling en ontmoeting stimuleert. Het plaatst de bewoners terug centraal in de diensten en shops. De omliggende zone wordt volledig autovrij gemaakt ten gunste van de zachte mobiliteit (nieuwe tramhalte, deelfietsenstalling, nieuwe toegang voor voetgangers). Als gemengd project speelt Royal-Hamilius slim in op de invulling van de stad en de behoeften van de bewoners. Alle voorzieningen op het gebied van comfort en gebruiksgemak zijn aanwezig. Meer nog dan een vastgoedproject, is dit een centrum waar mensen elkaar ontmoeten en waar beleving centraal staat. Een verademing voor de stad.

 

“Royal-Hamilius moet een belevingsproject zijn en omvat een grondige transformatie van de stedelijke ruimte. Het beoogt daarmee het kloppende hart van de stad Luxemburg te worden.”

Vincent Beck,
Algemeen Directeur van CODIC Luxemburg

 

 

Site internet 

 

Vidéo Timelapse

 

Consulter la plaquette

Op het dak van de Galeries bevindt zich een restaurant en een hangende tuin.